Programeaza-te ACUM!

  Nume
  Prenume
  Consimt la prelucrarea si utilizarea Datelor mele cu Caracter personal in conformitate cu politica societatii.

  Radiografia Dentara

  radiografie dentara

  Radiografia dentara este o imagine bidimensionala ce ofera medicului specialist in stomatologie multiple detalii despre dinti si despre oasele maxilare, acestea fiind necesare pentru a asigura stabilirea unui diagnostic corect, precum si pentru realizarea unui plan de tratament complet.

  Echipa de medici profesionisti Life Dental Spa este foarte bine pregatita din punct de vedere profesional pentru a veni in ajutorul pacientilor cu afectiuni orale, pornind de la cele mai simple carii dentare si pana la complicatii de natura chirurgicala.

  Cand este necesara o radiografie dentara?

  #LifeDentist-ii informeaza corect si complet pacientul inainte de inceperea procedurilor de tratament. Astfel, initial are loc o consultatie cu camera intraorala in cabinetul stomatologic din Bucuresti, in cadrul careia medicul specialist in stomatologie evalueaza starea de sanatate dentara.
  Astfel, in functie de afectiunile prezente, #LifeDentist-ul poate recomanda efectuarea unei radiografii dentare, mai ales in cazul in care se suspicioneaza prezenta:

  • Cariilor interdentare, aflate in zonele de contact ale dintilor vecini, greu accesibile din punct de vedere vizual
  • Infectiilor periapicale, dezvoltate la nivelul radacinii
  • Fracturilor dentare, in special a celor aflate la nivelul radacinii dentare, care nu este vizibila in mod normal in cavitatea orala
  • Afectarii parodontale grave, soldata cu resorbtie a osului maxilar sau a mandibulei

  Pe o radiografie dentara pot fi observate forma si pozitia dintilor, atat a coroanelor cat si a radacinilor, detalii legate de anatomia acestora dar si de patologia lor. De asemenea, pe o radiografie se pot verifica diferitele tratamente dentare, din punctul de vedere al corectitudinii realizarii acestora.

  Radiografia dentara ne poate ajuta sa identificam cauzele majoritatii suferintelor dentare si oferi directii corecte de tratament.

  Asadar, radiografia dentara ofera informatii pretioase cu privire la structurile dentare si osoase, avand un impact major in ceea ce priveste stabilirea procedurilor si a tratamentelor dentare ce urmeaza a fi realizate.

  De cate tipuri poate fi radiografia dentara?

  Radiografia dentara se realizeaza intr-un cabinet de radiologie dentara, este o procedura ce dureaza in total cateva minute si rezultatul (imaginea obtinuta) este trimisa pe loc, via email, medicului specialist din clinica Life Dental Spa. De asemenea, pacientul poate primi o copie fizica a imaginii, pe care o poate prezenta medicului in cabinetul stomatologic din Bucuresti, daca este necesar.
  Radiografiile dentare sunt de mai multe tipuri, fiind indicate in functie de situatia clinica a pacientului, precum si de gradul de afectare. Astfel, cele mai recomandate tipuri de radiografii dentare sunt:

  • Radiografie retroalveolara

  • Radiografie panoramica, cunoscuta sub denumirea de ortopantomograma

  • Radiografii Bite-wing

  • Radiografii ale articulatiilor temporo-mandibulare

  • Radiografii ale sinusurilor maxilare

  Radiografia retroalveolara

  Radiografia retroalveolara mai poarta denumirea si de radiografie periapicala, fiind cea mai frecvent recomandata de catre medicii specialisti in stomatologie. Cu ajutorul acestei radiografii, dintele poate fi vizibil in intregime, inclusiv radacina si osul in care este ancorat dintele, la nivelul alveolei dentare. De asemenea, in imagine mai sunt vizibili si doi sau trei dinti vecini, de la nivelul arcadei respective.

  Radiografia retroalveolara ofera informatii pretioase cu privire la:

  • Prezenta cariilor dentare dezvoltate pe sub o obturatie (plomba) mai veche, asa-numita carie secundara, ce apare in cazul unui tratament odontal incorect efectuat
  • Identificarea inflamatiilor sau a infectiilor periapicale, dezvoltate la varful radacinii
  • Analiza morfologiei radiculare (forma radacinii dintelui), necesara pentru #LifeDentist-ul specialist in endodontie, in cazul in care este necesar un tratament endodontic, de canal
  • Observarea unor resturi radiculare (de radacina) care necesita extractie, in cazul in care nu mai pot fi recuperate
  • Vizualizarea dintilor care nu au erupt pe arcada (dinti inclusi in osul alveolar) sau a dintilor aflati in curs de eruptie
  • Verificarea corectitudinii unui tratament endodontic (de canal)
  • Evaluarea sanatatii parodontale, a tesutului de sustinere a dintelui
  • Evaluarea procesului de osteointegrare, in cazul in care a pacientul a suferit o interventie de inserare a implantului dentar, asistata laser

  Radiografia panoramica

  Cunoscut si sub denumirea de ortopantomograma, acest tip de radiografie este indicat in cazul in care este necesara intocmirea unui plan de tratament amplu, care vizeaza intreaga cavitate orala, si nu doar un singur dinte.

  In cadrul unei radiografii panoramice, se pot observa toti dintii prezenti in cavitatea orala, cat si cei neerupti, prezenti inca la nivelul osului alveolar. De asemenea, se pot evalua si maxilarul si mandibula, precum si raportul pe care anumite anumite radacini ale dintilor laterali superiori il prezinta cu sinusurile maxilare.

  Sinusurile maxilare sunt niste formatiuni, la nivelul oaselor maxilare, sub forma unor camarute pline cu aer. Acestea joaca un rol deosebit de important, fiind implicate adesea in proceduri stomatologice de natura chirurgicala, precum operatiile de sinus-lifting. Radiografia de tip ortopantomograma ofera o imagine ampla, larga, asupra statusului oral al pacientului, dar nu este indicata in cazul in care este necesara vizualizarea unor detalii de finete de la nivelul anumitor dinti. In acel caz, se recomanda radiografia retroalveolara.

  Cu toate acestea, ortopantomograma poate fi solicitata de catre #LifeDentist-ul specialist i n stomatologie pentru urmatoarele:

  • O evaluare de inceput a statusului oral al pacientului, mai ales in cazul primei consultatii cu camera intra-orala, pentru a putea elabora un plan de tratament corect si potrivit pentru necesitatile pacientului
  • Evidentierea dintilor inclusi in osul alveolar, care urmeaza sa erupa, daca este cazul
  • Evaluarea calitatii si cantitatii osoase, necesara in cazul unei viitoare interventii de inserare a unui implant dentar, procedura asistata laser in clinicile stomatologice Life Dental Spa
  • Vizualizarea molarului de minte, in cazul in care acesta nu este vizibil in cavitatea orala
  • Observarea sinusurilor maxilare, precum si a raportului pe care acestea il au cu radacinile dintilor posteriori de pe arcada maxilara

  Radiografia dentara bite-wing

  In cazul acestui tip de radiografie, spre deosebire de celelalte, pacientul este instruit sa tina dintii inclestati la nivelul unui dispozitiv ce contine filmul radiologic. Astfel, pe imaginea radiologica se pot observa si dintii superiori si dintii inferiori din aceeasi regiune, fara a se suprapune unii peste altii.

  #LifeDentist-ii recomanda efectuarea unei radiografii de tip bite-wing atunci cand:
  • Exista o posibilitate ca anumite carii dentare sa se localizeze la nivelul suprafetelor de contact dintre dinti vecini
  • Se suspicioneaza prezenta unei carii dentare pe sub o obturatie mai veche, care nu a fost efectuata corespunzator
  • Se doreste vizualizarea unor carii dezvoltate strict la nivelul smaltului dentar

  Ai de ce sa te temi cand vine vorba de radiografie?

  In ziua de astazi, foarte multi pacienti sunt sceptici in ceea ce priveste efectuarea unei radiografii dentare, inclusiv atunci cand aceasta este recomandata de medicul stomatolog.

  Clinicile stomatologice Life Dental Spa dispun de #LifeDentisti pasionati, dornici sa comunice cu pacientul. Astfel, cei care calca pragul clinicilor noastre sunt complet informati cu privire la toate manoperele si procedurile ce urmeaza a avea loc.

  Este important de stiut ca in fiecare zi, doza medie de radiatii care patrunde in atmosfera si care este absorbita de o persoana, variaza intre 5 si 8 microsieverti. Similar, in cazul unei radiografii dentare retroalveolare, clasice, pacientul absoarbe aproximativ 5 microsieverti.
  Cu alte cuvinte, #LifeDentist-ii nostri informeaza pacientul ca o radiografie realizata la un moment dat, atunci cand este necesar, ajuta considerabil la planificarea tratamentului, contribuind la reusita si la succesul procedurilor stomatologice. Toate acestea fara ca expunerea la radiatii sa fie periculoasa sau exagerata.

  Pentru confortul pacientilor sai, Life Dental Spa pune la dispozitia acestora centrul de radiologie, unde pot fi realizate radiografii panoramice si retroalveolare.

  Alege clinicile stomatologice Life Dental Spa si bucura-te de tratamente stomatologice moderne realizate de echipele de #LifeDentisti!

  Testimoniale

  Recenzii lasate de catre pacientii nostri

  • De ceva timp ma gandeam daca nu cumva exista si in Romania o metoda mai putin dureroasa pentru tratarea cariilor (fara sa stiu ca exista Life Dental Spa). Careful what you're wishing for pentru ca se pare ca exista si functioneaza minunat! Fara freze, aparate invechite si durere, mi-am invins in sfarsit frica de durere (pentru ca de asta ne este frica, nu de dentist). Sunt recunoscator pentru asta si multumesc mult echipei Life Dental Spa! Cu siguranta ma voi programa si in viitor!
   testimonial 1
  • Clinica Life Dental Spa ofera solutii reale pentru tratarea parodontozei cu laser, iar tratarea cariilor cu laser te face sa iti invingi frica de dentist. Recomand tururor celor care au teama de dentist.
   testimonial 2
  • Pe langa faptul ca sunteti pozitionati in centrul orasului, am descoperit aici pe langa tratamente cu laser, si informatii despre tratamente holistice (nu stiam ca exista). Am facut o albire cu laser si o igienizare - rapid, fara durere.
   testimonial 3

  Galerie foto

  SUS