Tot ce trebuie sa stim despre dantura

Cati dinti are un om?

Fiinta umana a fost inzestrata cu 2 “garnituri” dentare: 20 de dinti de lapte si 32 de dinti permanenti. Inlocuirea dentitiei de lapte cu cea permanenta se face in jurul varstei de 5-7 ani, cand dintii de lapte devin mobili si se desprind de pe arcade, facand loc eruptiei celor definitivi.

Interesant este faptul ca, pe masura ce specia umana evolueaza si isi schimba modul de alimentatie, scade numarul dintilor definitivi care erup. Astfel, datorita alimentatiei rafinate, care nu presupune efort in masticatie, maxilarele umane devin mai mici in dimensiuni , ceea ce face ca de multe ori molarii de minte sa nu aiba loc suficient pentru eruptie. De aici si nenumaratele incidente si complicatii pe care le pot cauza maselele de minte si care ne fac sa ne adresam unui cabinet stomatologic pentru tratament de specialitate.

Asadar, nu toti ne bucuram de prezenta celor 32 de dinti definitivi pe arcade. Foarte frecvent, maselele de minte raman in pozitii incluse sau semi-incluse pe arcadele dentare, produc infectii si inflamatii. Incidente insa pot aparea si datorita lipsei sau pozitionarii incorecte a altor dinti, precum incisivii laterali, caninii sau premolarii.

Care este alcatuirea unui dinte?

Un dinte este alcatuit din coroana (partea de deasupra gingiei) si radacina (partea implantata in os). Smaltul este substanta dura care protejeaza coroana dintelui, si este bogata in calciu. Imediat sub acesta, se gaseste stratul de dentina, care este mai putin dur si inveleste cu grija nervul dintelui, aflat in interior. O durere de dinte poate aparea atunci cand nervul dintelui este afectat, de obicei de o carie profunda sau de un traumatism local.

Tesuturile de sustinere ale dintilor, numite si tesuturi parodontale sunt alcatuite din gingie si os maxilar. Imbolnavirea acestora poate determina aparitia gingivitelor sau parodontozelor care pot duce chiar la pierderea dintilor de pe arcade.

Cum avem grija de dintii nostri?

Exista doua tipuri de ingrijire dentara: cea pe care o realizam acasa, si cea de care beneficiem intr-un cabinet stomatologic. Life dental Spa iti ofera tratament fara durere!

Ingrijirea dentara acasa se realizeaza printr-un periaj dentar corect, de cel putin doua ori pe zi si folosirea unor mijloace de igienizare interdentara. Doar folosirea periutei de dinti, oricat de perfomanta ar fi aceasta, nu asigura curatarea corespunzatoare a spatiilor dintre dinti.

De aceea, pentru aceasta se recomanda folosirea dusului bucal, sau, in lipsa acestuia, a atei dentare. In plus, se poate adauga la igiena dentara zilnica si folosirea apei de gura, pentru efectul sau antibacterian si dezodorizant. Ingrijirea de care beneficiem intr-un cabinet stomatologic poate fi preventiva sau curativa.

Ingrijirea preventiva

Aceasta cuprinde consultatiile de specialitate si igienizarile dentare periodice (detartraj ultrasonic, periaj profesional, airflow). Consultatia periodica poate diagnostica din stadii incipiente cariile dentare, gingivitele sau alte afectiuni dentare, astel incat pot fi prevenite complicatiile ulterioare, care fac tratamentul mai complex si mai costisitor.

Ingrijirea curativa se refera la toate manoperele si procedurile din cabinetul stomatologic care urmaresc sa trateze afectiunile dentare deja aparute. Cabinet stomatologic Life Dental Spa este o clinica dentara laser, dotata cu tehnologie ultramoderna, pentru o experienta total diferita la dentist: relaxanta si fara temeri!

Tratament carii fara durere

Tratamentul cariilor cu laser este cea mai eficienta, biocompatibila, blanda si nedureroasa metoda, complet diferita de ceea ce ai experimentat pana acum intr-un cabinet stomatologic clasic.

Tratament laser in stomatologie

Laserul este utilizat din ce in ce mai mult in medicina, iar datorita multiplelor sale beneficii acesta este folosit si in anumite proceduri si tratamente stomatologice:

In tratarea gingivitei si paradontozei

Pentru ca factorii declansatori, placa bacteriana si tartrul, se afla subgingival, pentru a stopa evolutia afectiunii este necesar ca acesta sa fie indepartat cu ajutorul laserului. Raza laser “curata” spatiul subgingival de tesuturile infectate bacterian si dezinfecteaza local, ajutand astfel corpul sa inceapa procesele de vindecare.

In implantologie

Laserul contribuie la sterilizarea tesuturilor invecinate precum si a canalului osos in care va fi inserat implantul dentar, favorizand integrarea sa in structura osoasa marind durata de viata a implantului.

In albirea dentara

Se utilizeaza un agent de albire in care substantele active sunt in general carbamida si peroxidul de hidrogen. Laserul ajuta la descompunerea acestor substante, eliberand oxigen activ care patrunde in canaliculele dentare si reactioneaza cu pigmentii coloranti.

In chirurgie orala

Un avantaj major al utilizarii laserului il reprezinta sterilizarea tesuturilor asupra carora s-a intervenit, favorizand regenerarea lor. In acelas timp tratamentul chirurgical va fi mult mai eficient si rapid.

In odontoterapie

Laserul poate fi folosit cu eficacitate si in indepartarea tesuturilor dentare afectate de carii.

Cum functioneaza laserul in tratarea cariilor?

Curatarea mecanica, produce vibratii de intensitate mare, care sunt preluate de structura dentara sanatoasa, care se fisureaza pur si simplu. Aceste fisuri vor favoriza aparitia cariei secundare la scurt timp dupa aplicarea plombei sau a incrustatiei dentare.

Spre deosebire de freza care pune presiune si supraincalzeste nervul dentar (moment in care pacientul simte durere), laserul are o cu totul alta modalitate de lucru: vaporizeaza tesutul infectat, caria se curata bland, fara a stresa nervul dentar si fara a afecta tesutul sanatos. Totodata acesta sterilizeaza bacteriile ramase în interiorul cariilor, scazand astfel posibilitatea aparitiei cariilor secundare la marginea sau dedesubtul obturatiilor definitive.

Stomatologie holistica

O abordare rece, dura si inflexibila ce a caracterizat stomatologia inca de la inceputurile acestei specialitati medicale, a facut ca oamenii sa se teama si sa evite cat mai mult posibil tratamentele dentare, ferindu-se de durere si neplacerea manoperelor in sine, care nu urmareau confortul pacientului. Stomatologia holistica acorda atentie tuturor nevoilor pacientului, atat celor medicale, cat si a celor de ordin psihologic: intelegerea cauzelor imbolnavirii, a planului de tratament, a metodelor de preventie, dar si crearea unui mediu relaxant, placut de lucru, unde increderea si blandetea aduc armonie in relatia medic-pacient.

Materiale cat mai prietenoase cu organismul tau

Life Dental Spa sustine si promoveaza folosirea unor materiale dentare cat mai biocompatibile, precum fibra de sticla, compozitul, ceramica, zirconiul, si recomanda limitarea sau chiar eliminarea utilizarii metalelor si a aliajelor cu mercur (amalgamul).

Preventie prin metode naturale

Medicii nostri te vor sfatui cum sa-ti ingrijesti corect dintii, folosind anumite tehnici de periaj zilnice, dar si paste de dinti si ape de gura naturale, achizitionate din comert sau preparate de tine acasa dupa retetele noastre. Acestea au avantajul ingredientelor naturale si eliminarea folosirii detergentilor, colorantilor, aromatizantilor si conservantilor artificiali, precum si a fluorului. Life Dental Spa este prima clinica dentara care a introdus conceptul de stomatologie holistica in Romania si functioneaza dupa principiile acestuia.

Tratamente dentare minim invazive

Life Dental Spa si-a propus sa abordeze cat mai conservativ afectiunile dentare: acest lucru inseamna ca terapiile minim invazive sunt primele luate in considerare in cadrul tratamentului.

Programeaza ACUM o consultatie GRATUITA cu medicul tau specialist!