1.Ce este tratamentul de canal la microscop asistat laser?

Odata cu avansarea si dezvoltarea stomatologiei moderne, uzul microscopului dentar in tratamentele de canal a devenit foarte important. Cu ajutorul lui practicianul poate identifica canale suplimentare si astfel sansele de reusita cresc considerabil. De asemenea medicul stomatolog poate indeparta instrumente fracturate pe canal, poate identifica eventuale fracture sau fisuri radiculare care compromit un tratament de canal.

Pe masura ce metodele de tratament evolueaza apar din ce in ce mai multe instrumente menite sa creasca reusita interventiei sis a usureze munca medicului. Printre aceste instrumente importante se numara si laserul dentar.

In urma multor studii a fost demonstrate eficienta completarii tratamentului de canal cu laserul dentar. Acesta este folosit in etapa de dezinfectie a canalelor iar folosire lui sub microscop ofera medicului un control mai bun al dezinfectiei peretilor canalelor si creste sansele de reusita a interventiei endodontice.

2.Care sunt avantajele tratamentului de canal asistat laser?

Cand este folosit, laserul dentar emite o raza luminoasa care curata tesuturile moi si dure din cavitatea orala sau le modifica structura. FDA (Food and Drugs Administration) a aprobat folosirea laserului in stomatologie si a adus o importanta contributie in tratamentul de canal, tratamentul cariilor(fara anestezie si fara durere), tratamentul gingivite, afectiunilor parodontale s.a.

Efectele laserului in tratamentul endodontic au fost confirmate si aduc un aport critic in dezinfectia canalelor in special in cazurile complicate cand dintii prezinta afectiuni vechi,cu infectii, secretii purulente s.a

Succesul unui tratament de canal asistat laser este dat de eficienta cu care sunt dezinfectate canalele, de obturatie de canal, calitatea restaurarii coronare(prin obturatie sau coroana dentara) si de reactivitatea organismului.

Clasic tratamentul de canal consta in curatarea canalelor cu ace speciale pentru aceasta manopera si folosirea un solutii pentru dezinfectarea lor. Desi aceste solutii iriga cu succes canalul/canalele principale, canalele auxiliare raman de multe ori neatinse atat de instrumentele mecanice cat si de solutii. Aici intervin laserterapia si ozonoterapia.

Laserul dentar este introdus pe canal si este plimbat pe toata lungimea lui folosind miscari circulare. Astfel raza laserului ajunge pe toti peretii canalui si intra si dezinfecteaza si cele mai inguste canalicule. In completarea laserului intervine si lampa cu ozon care emite acest gaz care are propietatea de a patrunde si dezinfecta cele mai greu accesibile spatii din profunzimea canalelor.

3.Cat de important este medicul stomatolog in tratamentul de canal?

Desi nu toate tratamentele de canal necesita interventia unui specialist este de preferat sa optati pentru ajutorul lui. Un specialist endodont va putea manageria mai bine situatii neasteptate sau dificile, canale inguste sau curbe si va fi inarmat cu rabdarea necesara pentru a completa un tratament de canal asistat laser perfect. Desi de multe ori interventia este una de durata(1-3 ore) aceasta poate oferi succesul tratamentului si poate asigura pastrarea dintelui mult timp.

4.Care sunt pericolele unui tratament de canal necorespunzator?

Dezvolta multiple probleme:

  1. Izolarea dinteluiUn tratament de canal asistat laser corect nu se poate face fara o izolare adecvata a dintelui tratat. In cele mai multe cazuri asta presupune folosirea digii dentare in detrimental rulourilor de vata. Astfel putem asigura o bariera foarte eficienta intre canalele dintelui tratat si bacteriile din saliva si din cavitatea orala.
  2. Identificarea canalelorInainte de a fi tratatate, deschiderea canalelor trebuie gasita. Desi este o operatie facila pentru un specialist(mai ales sub microscop) in unele cazuri canalele sunt cautate in locuri gresit si se pot face perforatii care sa compromita sau sa slabeasca mult dintele.
  3. Identificarea numarului corect de canaleO problema mai des intalnita este ratarea unuia sau mai multor canale. Asta se poate traduce in durere postoperatorie dup ace trece anestezia sau in timp pentru ca pulpa dentara neidepartata de pe canale se infecteaza si apar leziuni dupa varful radacinii care se pot transforma in abces.
  4. Tratarea incompleta a canalelorCa si la punctual “b”, neindepartarea in totalitate a nervului de pe unul sau mai multe canale poate duce la aparitia unui granuloma sau chist in dreptul dintelui.
  5. Dezinfectarea canalelorAlaturi de instrumentarea canalelor pe toata lungimea lor, aceasta etapa este de o importanta majora! Aici intervine dezinfectarea cu laser care a fost dovedit ca omoara bacterii care nu pot fi indepartate la fel de efficient prin metodele clasice.
  6. Fractura instrumentelor pe canaleOcazional se poate intampla ca un ac sa fie fracturat pe canale. Acesta este un accident care poate avea loc si care deseori nu prezinta complicatii daca canalul a fost instrumentat in totalitate si dezinfectat efficient. Chiar si asa acest accident poate fi evitat de un medic specialist care stie sa aprecieze dificultatea cazului, sa managerieze bine tratamentul, are rabdare si foloseste acele corespunzator. Cand este nevoie, acele fracturate pot fi indepartate la microscop.

5.Cat de mult ne ajuta laserul in procedura de tratament de canal la microscop?

Pentru inceput integrarea microscopului in tratamentul de canal aduce un plus in reusita endodontica. Cu ajutorul microscopul pot fi identificate canale suplimentare si peretii canalelor pot fi observati in multe cazuri pe toata lungimea lor. Astfel, la folosirea laserului la microscop in dezinfectia canalelor poate fi realizata in profunzime si in detaliu.

6.Consultatie gratuita pentru tratamentul de canal asistat laser

Daca aveti dinti constant sensibili, cu dureri care cedeaza sau nu la antiinflamatoare veniti la o consultatie pentru un tratament de canal asistat laser intr-un cabinet stomatologic din Bucuresti.s Daca stiti ca aveti nevoie de un tratament endodontic sau de un retratament de canal va astept la un consult.

Suna ACUM si programeaza o consultatie cu medicul specialist endodont sau completeaza formularul de mai jos si te sunam noi!