Ce este profilaxia?

Profilaxia cuprinde ansamblul masurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea aparitiei și a raspandirii bolilor. Profilaxia orala cuprinde toate mijloacele si tehnicile utilizate pentru prevenirea imbolnavirii oro-dentare. Aceasta se poate efectua acasa prin pastrarea unei igiene orale corecte ce presupune un periaj dentar regulat si corect, folosirea atei dentare, a apei de gura, dar si a dusului bucal, dar mai ales prin vizitele regulate la medicul stomatolog, mai ales atunci cand se observa ca ceva este in neregula.

In ce consta o sedinta de profilaxie?

Profilaxia efectuata la cabinetele dentare cuprinde mai multe manopere si proceduri. Este un tratament fara durere si cuprinde manopere complexe care depind intr-o mare masura de cantitatea de placa bacteriana si tartru acumulate in timp. De asemenea, majoritatea persoanelor nu opteaza pentru anestezie locala, dar aceasta se poate efectua in functie de sensibilitatea dentara a pacientului.

Prin consultatia profilactica, medicul va putea inspecta fiecare element al cavitatii orale si detecta apoi problemele aparute de la ultima vizita la cabinetul stomatologic.

Exista numeroase manopere profilactice. Dintre acestea amintim:

 • Detartrajul cu ultrasunete reprezinta indepărtarea tartrului de pe suprafata dinților, a lucrarilor protetice sau a aparatelor ortodontice, cu ajutorul ultrasunetelor.

  Tartrul este un depozit mineral-organic produs de mineralizarea placii bacteriene. Acesta e format din substante minerale, dar și din componente organice asemanatoare celor din placa dentara. Trebuie amintit faptul ca acumularea acestor depozite de tartru va duce in timp la gingivita (inflamatia gingiei), o boala parodontala in care au loc sangerari si dureri ale gingiilor care pot duce la retractie gingivala.

  Aceasta afectiune poate fi prevenita prin vizite regulate la medicul stomatolog si efectuarea unui detartraj cu ultrasunete periodic, insa in final, atunci cand se asteapta prea mult, aceasta afectiune netratata va duce la mobilitatea și pierderea dinților (parodontoza).

  De asemenea, este indicat sa se indeparteze bacteriile inainte de efectuarea oricarui alt tratament stomatologic pentru prevenirea riscurilor infectarii, de aceea detartrajul se realizeaza la inceputul oricarei vizite in cabinetul dentar.

 • Periajul profesional – Cu ajutorul pastelor abrazive de diferite granulatii, se indeparteaza resturile de placa dentara și tartru. De asemenea, instrumentarul rotativ folosit la turatii scazute este util pentru indepartarea totala a reziduurilor depuse pe suprafetele dentare.
 • Air-Flow-ul – Se utilizeaza un dipozitiv ce contine apa, dar si particule de bicarbonat de sodiu ce curata si netezesc suprafetele dentare. De obicei, se utilizeaza la finalul unei igienizari dentare, dupe ce se vor efectua manoperele de detartraj si periaj profesional, deci vine in completarea manoperelor anterioare. Ajuta in special la indepartarea tartrului si a placii bacteriene in zonele unde este mai greu de ajuns.
 • Fluorizarea – Se realizeaza prin aplicarea unor paste, geluri sau lacuri speciale cu un continut ridicat de fluor. Acest tip de procedura va creste rezistenta dintilor la bacteriile aflate in cavitatea orala. Totodata, mai poate trata cariile aflate in faze incipiente, dar si sensibilitatea dentara.
 • Instructajul personalizat in igiena orala – Medicii specialisti recomanda periajul suprafetelor dentare, dar si a limbii si obrajilor pentru indepartarea tuturor bacteriilor aflate in cavitatea orala. Indiferent ca se foloseste periuta dentara clasica sau electrica, cel mai important este sa se cunoasca tehnicile corecte ale unui periaj dentar. Implanturile dentare, lucrarile protetice sau in ortodontie (purtarea aparatelor ortodontice), necesita o igiena riguroasa si totodata, o tehnica de profilaxie personala fiecarui caz.

 • Biostimularea cu laser dentar – Absorbtia fasciculului in ţesuturi permite unui laser stomatologic sa realizeze modificari la nivelul acestora. Laserul WaterLase MD de la Biolase este ultima noutate in materie de tehnologie stomatologica si este recunoscut pentru aplicatiile si beneficiile deosebite pe care le detine.

Exista riscuri in lipsa profilaxiei orale si a igienei neadecvate?

Profilaxie

Bineinteles! Si inca foarte multe. Placa bacteriana si tartrul dentar sunt sursa celor mai frecvente afectiuni oro-dentare: carii, boli parodontale care pot produce la randul lor, in timp, numeroase infectii dentare adultilor sau chiar tumori.

Tatrul si placa bacteriana sunt principalele cauze in esecul tuturor tratamentelor stomatologice (lucrari protetice; implanturi dentare). In final, o igiena necorespunzatoare va duce la distrugerea si pierderea dintilor. Toate acestea vor avea repercursiuni asupra intregului organism, nu doar a cavitatii bucale. De aceea, trebuie amintit faptul ca atunci ca masticatia insuficienta a alimentelor va afecta in timp si sistemul digestiv producand afectiuni ale stomacului, intestinelor etc.

De-a lungul numeroaselor cercetari, s-a demonstrat ca aceleasi bacterii aflate in placa dentara se regasesc si in placile aterosclerotice de la nivelul vaselor de sange. De aceea se considera ca bolile dentare sunt considerate favorizante ale anumitor afectiuni cardio-vasculare precum hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Este importanta profilaxia dentara?

Cu siguranta! Igiena orala nu este foarte importanta doar pentru estetica faciala. Controlul periodic si o igienizare completa si minutioasă vor mentine nu numai sanatatea dintilor si a gingiilor, ci a intregului organism. Si nu trebuit uitat faptul ca intotdeauna costurile unui tratament in cazul preventiei sunt mult mai mici decat in cazul tratamentului curativ.

Programeaza ACUM o consultatie cu medicul tau specialist