In urma dezvoltarii tehnologiei din ultimii ani, au aparut numeroase metode moderne de diagnosticare a diferitelor boli dentare, dar și metode tratare ale acestora.

Una dintre cele mai inovatoare metode in stomatologie este laserul dentar, inlocuind cu usurinta procedurile medicale traditionale sau completandu-le deopotriva.

Laserul dentar se poate utiliza intr-o multitudine de ramuri ale stomatologiei precum: endodontie, implantologie, protetica; estetica dentara; ortodontie; pedodontie si faciliteaza realizarea tratarii gingivitelor, paradontotozelor, cariilor, dar si albirii dentare si a multor altor afectiuni dentare.

Proprietatile fizice ale luminii provenite din laser sunt menite sa ajute in scopuri diverse, atat in chirurgie, cat si in terapia cu laser (aplicata pe tesuturile moi).

Laserul dentar actioneaza precum un ”bisturiu de lumina”. Asadar, in timpul procedurii nu se simte niciun disconfort, nici vibratie asa cum se poate intampla in cazul folosirii anumitor metode clasice precum freza dentara. In cazul in care apar sangerari, forma produsa va fi foarte usoara, deoarece laserul ajuta la reducerea tumefierii si sangerarilor gingivale.

Avantajele folosirii laserului dentar:

  • Este minim invaziv;
  • Are efect anti-inflamator si epitelizant;
  • Confort si siguranta in timpul procedurii si in recuperarea dupa procedura dentara;
  • Stimulează vindecarea ranilor si nu provoaca sangerari;
  • Nu exista complicatii sau dureri;
  • Reducerea anestezicului sau lipsa utilizarii acestuia;
  • Stimuleaza imunitatea locala, dar si pe cea generala;

Laser dentar

Laserele dentare mai pot fi denumite „dispozitive mistice” deoarece au capacitati vindecatoare asupra intregului organism. De aceea, medicii stomatologi folosesc laserul dentar intr-o mare varietate de proceduri dentare obisnuite si mai putin obisnuite care nu ar fi putut fi realizate in alte moduri.

Laserele dentare pentru țesuturile moi mai sunt numite si lasere terapeutice si nu produc modificări vizibile ale tesuturilor (cum ar fi taierea). Principala ramura in stomatologie unde se poate aplica laserul este interventia chirurgicala. In astfel de proceduri, laserul dentar este foarte benefic si util mai ales in cazul pacientilor care suferă de hemofilie (afectiune genetica caracterizata prin tendinta la sangerare sau hemoragie).

Acesta se poate utiliza in indepartarea anumitor tumori benigne de pe gingii, bolta palatina sau de pe suprafata buzelor, o procedura nedureroasa ce nu necesita sutura. De asemenea, mai poate fi util in tratamentul inflamatiilor cauzate de eruptia molarului de minte, vindecarea devine mult mai usoara atunci cand are loc interventia chirurgicalea cu laser.

Laserul dentar poate fi de mare ajutor si in detectarea cariilor dentare, dar si in curatarea acestora indepartand doar tesuturile cariate fara sa existe riscul sa lezeze pe cele sanatoase. Un alt avantaj ar fi ca nu exista vibratii puternice precum in cazul frezei dentare, astfel disparand riscul supraincalzirilor dureroase sau a fisurilor si fracturilor smaltului dentar. Clasica freza pune presiune si supraincalzeste nervul dentar, moment in care pacientul simte durere, insa laserul are cu totul alta modalitate de lucru vaporizand tesutul infectat fara a deranja nervul.

In plus, cu ajutorul acestei noi metode, se pot ucide bacteriile localizate in cavitatea bucala. De aceea, laserul dentar mai este recomandat in analizarea si remodelarea tesuturilor dentare si a gingivale, dar si in frenectomie (indepartarea atei buzei sau a limbii) fiind o metoda rapida si nedureroasa.

Albirea dintilor cu laserul dentar este de asemenea una dintre cele mai cautate metode pentru partea estetica deoarece prezinta o durabilitate mai mare in timp, nu afecteaza smaltul, iar sensibilitatea la anumiti agenti fizici sau chimici, cum ar fi la cald, rece sau dulce, dispare.

Totodata, albirea dentara cu laserul are rezultate mai rapide si mai spectaculoase. In momentul de fata, majoritatea apeleaza la fatete dentare pentru multe dintre corectiile estetice, de la albire pana la ajustari ortodontice.

Specialistii in parodontologie recomanda utilizarea laserului dentar in tratarea bolilor parodontale. Boala parodontală este o boala ce are la baza o infectie bacteriana care cauzeaza inflamarea cronica a tesutului parodontal Laserul are rolul bactericid și detoxifiant si ajuta in tratarea inflamatiei.

Dupa numeroase studii, s-a demonstrat ca efectuarea chiuretajului cu ajutorul chiuretelor lasa țesutul dilacerat si nu ajuta la indepartarea totala a tesutului infectat, un lucru ce ingreunează regenerarea tesutului.

De asemenea, laserul dentar este extrem de util intr-un cabinet stomatologic in stimularea vindecarii ranilor produse in urma unui implant dentar, avand un efect antiinflamator.

Laserterapia este o metoda benefica intregului organism uman, stimuland si accelerand metabolismul. Efectul utilizarii laserului dentar in procedurile tratarii tuturor afectiunilor dentare, intareste intreg sistemul imunitar.

Life Dental Spa – clinica dentara Bucuresti specializata in tratament cu laser.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre