De-a lungul anilor, in stomatologie s-au folosit coroanele de aur datorita rezistentei in timp si pentru cat de bine erau tolerate de organismul uman, insa in momentul de fata, acestea au fost inlocuite de bine cunoscutele coroane zirconiu mai ales pentru partea estetica.

Coroanele dentare zirconiu sunt solutia ideala pentru recuperarea functiei estetice, fiind considerate fara desavarsire calea către perfecţionarea artei dentare.

Cu ajutorului zirconiului, există posibilitatea sa se construiasca coroane asemanatoare dintilor naturali, nefiind necesara adaugarea metalului in interior pentru a le oferi rezistenta. Aceste tipuri de coroane prezinta un nivel de transluciditate şi opalescenta ridicata care poate fi foarte asemanatoare cu cea a dintilor naturali.

Tehnlogia foarte avansata a facut ca in momentul de fata sa fie disponibile efectuarea mai multor tipuri de coroane ceramice, prezentand o rezistenta si o durabilitate mult mai mare in timp. Unele dintre aceste coroane pot avea in interior un strat de ceramică rezistent, iar in exterior prezinta un strat ce tine mai mult de partea estetica, altele sunt pur realizate dintr-un singur strat de ceramica.

Unul dintre cele mai dure si rezistente materiale care se poate folosi in crearea coroanelor de ceramica este zirconiul.

Zirconiul este un material aparut destul de recent, dar care a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrarea acestui tip de material sunt necesare sisteme computerizate mai sofisticate, de aceea si costurile pot fi mai mari.

Este un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi, iar in stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu.

De multe ori, zirconiul mai poate fi utilizat in restaurarea dentara care poate acoperi complet un dinte sau un implant dentar sub forma de coronita dentara. Acesta mai este folosit in protetica fixa, adica imbracarea dintilor existenti care au suferit modificari de culoare sau volum dentar – coroana dentara, precum si la suplinirea unor dinti lipsa având ca suport dintii vecini celui inexistent pe arcada care de multe ori necesita slefuirea acestora – punte dentara.

Coroane zirconiu

Proprietatile si avantajele zirconiului:

 • Este materialul cel mai rezistent si dur folosit in stomatologie;
 • Prezinta o culoare alba cu o transluciditate caracteristica;
 • Lucrarile construite din zirconiu nu contin metal si in felul acesta nu corodeaza;
 • Este un material biotolerabil cu organismul uman, nu are efect alergic;
 • Coroanele din zirconiu sunt executate prin sisteme computerizate, iar din acest motiv sunt de o precizie desavarsita;
 • Coroana zirconiu este mai usoara decat coroana dentara pe suport metalic;
 • Ofera un aspect natural al dintilor;
 • Toleranta ridicată fata de tesuturile dintelui in comparatie cu cea oferita de coroanele metalo-ceramice si metalice;
 • Adaptare impecabilă si igienizare mai usoara
 • Lipsa conductivitatii termice, eliminarea senzatiilor de durere la cald sau rece
 • Retentie alimentara redusa si longevitatea dintelui.

Dezavantajele utilizarii zirconiului in coroanele dentare:

 • Atat materialul, cat si tehnologiile utilizate in prelucrararea acestuia prezinta costuri mai ridicate in comparatie cu lucrarile din metal-ceramica.

Medicii specialisti mai recomanda coroanele dentare zirconiu atunci cand dintii au suferit foarte multe plombe (obturatii). Pe langa faptul ca aceste coroane sunt un mare ajutor pentru partea estetica, una dintre functiile cele mai importante este cea functionala, masticatorie. De exemplu, daca o masea va suferi numeroase numeroase restaurari, plomba maselei nu va rezista in timp.

De aceea daca dintii prezinta distructii foarte mari, fie vor fi inlocuiti cu totul de coroanele dentare (sustinute de pivot dentar sau implant dentar), ori se poate opta pentru o punte dentara atunci cand pacientii nu isi permit suportarea costurilor unor implanturi dentare. In plus, coroanele dentare zirconiu oferă, de asemenea, rezistență fără aspectul voluminos petru care portelanul este cunoscut. Dar numai dupa o consultatie de specialitate se poate recomanda solutia adecvata fiecarui pacient.

Rareori se poate intampla sa se produca o infectie dentara sub lucrare, iar daca aceasta va avea loc, trebuie contactat un medic stomatolog si actionat la timp pentru a preveni complicatiile. De asemenea, specialistii in parodontologie ne amintesc ca orice tip de coroane dentare ati alege, nu sunt o rezolvare pentru bolile parodontale.

Mai trebuie amintit faptul ca indiferent de manopera, preturile coroanei dentare sau a dintilor zirconiu pot diferi de la caz la caz, fiind intotdeauna mai ridicate decat pretul dintelui portelan.

In zilele noastre, manoperele tuturor acestor proceduri sunt usurate de folosirea unui laser dentar in tratarea diferitelor probleme dentare, devenind o metoda inovatoare si de mare ajutor in stomatologie.