Poate te-ai intrebat de multe ori despre optiunile existente atunci cand un dinte nu mai poate fi salvat, mai ales atunci cand vine vorba despre sanatatea dintilor tai. Alegerea pe care o vei face va fi cu siguranta privind rezistenta si durabilitatea in timp a lucrarii.

Coroanele dentare sunt utilizate pentru a reface sau a inlocui complet un dinte, dar si pentru a-i creste rezistenta in timp. Pe masura inaintarii in varsta, structurile dintilor vor avea mai mult de suferit, mai ales daca acestia au fost supusi la numeroase metode de tratament precum obturatii de canal; fracturi etc.

Materialele disponibile pentru fabricarea coroanelor dentare sunt variate, insa cele mai utilizate sunt cele din zirconiu si cele din ceramica. Atunci cand dintii nu mai pot fi salvati si prezinta distructii foarte mari, functia masticatorie devina dificila pentru plomba maselei, iar uneori medicii specialisti ne recomanda utilizarea unor coroane dentare. Ce tipuri de coroane vom alege?

Ceramica dentara este una dintre cele mai bune alegeri pentru pacientii care doresc sa obtina frumusetea unui zambet natural. Atunci cand dintele este sanatos, dar nu este foarte estetic, dintii se pot acoperi cu fatete dentare fiind o procedura personalizata pentru o potrivire intocmai a formei si culoarea dintelui pacientului, astfel incat sa arate perfect natural si sa nu fie deloc resimtita schimbarea de catre pacient.

Inlocuirea mai multor dinti lipsa poate fi efectuata prin inserarea implanturilor dentare care sunt o optiune foarte buna pe o durata mai lunga de timp, insa si coroanele dentare sunt utilizate de asemenea in mai multe proceduri.

Deseori, un dinte slabit si afectat se poate imbraca cu o coronita dentara din ceramica. Atunci cand dintele prezinta leziuni mai mari, se foloseste un pivot dentar sau se creaza o punte dentara cu ajutorul coroanelor dentare. Incrustatia ceramica este cel mai eficient mod de restaurare a dintilor grav deteriorati fiind o alternativa calitativ superioara oricarei plombe.

Coroanele dentare ceramica (sau din portelan) sunt foarte accesibile datorita pretului mult mai redus decat a celor din zirconiu. Pretul unor dinti ceramica poate fi mult mai avantajos decat de celor din zirconiu. Insa din punct de vedere estetic, calitatile ceramicii sunt net superioare oricarui alt material fizionomic utilizat in stomatologie reusind sa redea aspectul unor dinti naturali. Pe langa partea estetica uluitoare pe care o poate reda acest material, mai poate fi de mare ajutor si din punct de vedere functional, ajutand foarte mult la masticatie.

Avantajele coroanelor de ceramica:

 • Sunt biocompatibile cu organismal uman;
 • Nu coloreaza gingiile;
 • Durata de executie este scurta;
 • Slefuire minim invaziva a dintilor;
 • Costurile unei astfel de coroane sunt mai scazute;

Fiecare categorie este insotita de anumite specificatii, precum si de sub-categorii.

Alte tipuri de coroane ceramice:

 • coroanae integral ceramica – confectionate integral din ceramica
 • fara schelet de zirconiu sau schelet metalic;
 • coroane dentare ceramica cu schelet de zirconiu;
 • coroane ceramica cu schelet de aur coroana metalica cu schelet metalic simplu.
 • Coroanele dentare integral ceramice sunt foarte calitative deoarece reprezinta o varianta de reconstructie benefica pentru organism, materialul coroanelor fiind lipsit de conductivitate electrica. Acestea nu contin vreun alt adaos metalic sau alte tipuri de materiale. Daca orice coroane dentare ceramica sunt executate si intretinute corect, acestea pot avea o durabilitate foarte indelungata.

  Coroanele metalo-ceramice sunt deseori utilizate in zonele molarilor, unde este concentrat procesul de masticatie prezentand in timp durabilitate. Uneori, se poate dezvolta o infectie dentara sub lucrare protetica, inconvenientul se poate remedia prin slefuiri selective si echilibrare ocluzala, pana la o pozitionare confortabila atat in repaus, cat si in masticatie.

  Coroane dentare ceramica

  De ce sa alegem coroana ceramica integrala si nu zirconiu?

  Zirconiul este un tip de cristal indestructibil si este utilizat pentru inlocuirea cartilajelor, fiind foarte bine primit de organism. Coroana integral ceramica se concretizeaza intr-un singur bloc de ceramic si este folosit mai mult pentru partea esteticii dentare In stomatologie, acestea sunt referintele de top deoarece ofera o rezistenta crescuta pe o perioada indelungata de timp si confera o stralucire naturala a danturii.

  Tehnologiile avansate permit in momentul de fata, realizarea coroanelor dentare ceramica intr-un timp foarte scurt. Majoritatea se intreaba cat ar putea fi un pret coroana dentara din ceramica sau “pret dinte portelan”, insa acestea pot diferi in functie de complexitatea cazului si tipului materialului din care este realizata, dar si de tehnologia de prelucrare a acestuia (clasica sau computerizata).

  In acelasi timp, rezultatele mult rapide in toate aceste proceduri se pot obtine mult mai usor si intr-un timp mult mai scurt cu ajutorul unui laser dentar, o metoda inovatoare, fara ace si fara durere.