Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti lasa loc liber pe arcada si poate produce diferite tulburari fizionomice, fonetice, dar si masticatorii, iar in timp pot determina afectiuni parodontale, digestive sau articulare. Cand un dinte prezinta o distructie carioasa mult prea mare sau numeroase plombe, e posibil ca restaurarea sa se efectueze complet. In final, dintele va fi acoperit cu o coroana dentara ca sa poata rezista la presiunea masticatorie.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt lucrari dentare (protetice) confectionate din diferite materiale, care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte ce a suferit diferite probleme estetice din cauza anumitor factori care au dus la degradarea acestuia.

Acestea mai pot fi folosite si cu rol estetic pentru a corecta, ajuta la restabilirea formei si la imbunatatirea aspectului estetic al dintilor. Atunci cand distructia dintelui se extinde, se poate efectua obturatia (plombarea dintilor). De exemplu, pentru o functie masticatorie buna, pentru a nu exista pierderea dintilor, dupa un tratament endodontic corect, se poate efectua plombarea maselelor pana se va ajunge la optarea pentru coroane dentare.

Coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca cat mai potrivit dintele pe care il invelesc pentru ca in cele din urma, va trebui sa preia functiile acestuia sau cu ajutorul acestora se poate confectiona o punte dentara.

De cele mai multe ori, infectiile netratate la timp pot cauza resorbtia radacinii si pierderea dintelui. In cazul acesta, procedura este simpla si consta in aplicarea unui pivot dentar in urma unui tratament endodontic corect, fiind considerat baza unei viitoare lucrari dentare si oferind ulterior rezistenta dintelui.. In urmatorul pas este necesara o coroana dentara pentru acoperirea acestuia. Cimentarea pivotului este un proces complet nedureros deoarece dintelui tratat i se va scoate nervul in prealabil (tratamentul endodontic). Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care se foloseste pentru a reface dintii cu leziuni majore, fracturati sau cu coroana ce prezinta o carie avansata sau e distrusa ce nu mai pot fi tratati. Acesta se recomanda si in cazul unei coroane dentare care nu este complet distrusa, dar peretii sunt destul de subtiri si putin rezistenti.

De exemplu, in cazul in care plombarea maselelor a fost realizata in nenumarate randuri, exista riscul de asemenea ca dintele sa fie inlocuit de o coroana dentara.

Deoarece sunt lucrari dentare mici, obisnuirea cu acestea se produce foarte rapid. In cazul in care se confectioneaza pe dinti, este necesara slefuirea lor in vederea adaptarii coroanelor. Deseori, aceasta operatiune poate duce la pierderea unei cantitati mari de tesut dentar sanatos, iar uneori, chiar la devitalizarea dintilor.

Coroanele dentare se mai pot atasa si la implanturile dentare, oferind pe langa forma apropiata unui dinte natural, o buna functionalitate. Totodata, montarea unei coroane dentare este lipsita de durere.

Coroana dentara

Cand este necesara o coroana dentara?

Sunt situatii diferite cand e necesara o coroana dentara, de aceea pentru ca acestea sa fie fixate pe dinti, trebuie sa indeplineasca anumite conditii in diferite situatii precum:

 • Pentru a proteja un dinte fragil (obturatii voluminoase din compozit sau amalgam) de fracturare
 • Pentru a restaura un dinte deja rupt sau grav uzat;
 • Pentru a realiza punti dentare in cazul dintilor lipsa
 • Pentru a acoperi dintii cu anomalii de forma sau de culoare;
 • Pentru a acoperi un implant dentar

De cele mai multe ori, atunci and exista mai multi dinti lipsa, se pot inlocui cu o restaurare fixa pentru acestia. Este vorba despre puntea dentara, o lucrare protetica fixa utilizata in stomatologie pentru restaurarea morfologica a dintilor absenti de pe arcadele dentare, dar si pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante.Aceasta poate fi formata din minim doi stalpi de punte, adica doua coroane care se fixeaza pe dintii naturali, iar intre acestia se regaseste corpul de punte, adica “inlocuitorul” dintilor lipsa.

Pentru a fixa puntea pe dintii stalpi, acestia trebuie sa fie pregatiti ulteior prin slefuire, iar deseori, acestor dinti li se aplica si tratamente pe canale. Puntea dentara reprezinta o solutie invaziva, iar odata cu progresul tehnologic, se pot realiza in momentul de fata coroane si punti foarte rezistente si deseobit de estetice, ramanand o buna alternative atunci cand pacientii nu dispun de un buget corespunzator pentru tratamentul cu implanturi dentare.

Cate tipuri de coroane dentare exista?

Coroanele dentare pot fi confectionate din mai multe material, insa cele mai cunoscute si utilizate dintre acestea sunt: coroanele ceramica (portelan), coroanele zirconiu si sub-categorii ale acestora, precum: coroana ceramica; metalo-ceramica; metalica; acrilica; metalo-acrilica; zirconiu integral; zirconiu-ceramica. De aceea, pretul coroanei dentare poate varia in functie de materialul folosit.

Coroanele zirconiu reprezinta pe langa rezolvarea problemei functionale, o modalitate foarte buna in rezolvarea celei estetice, avand un aspect natural, durabilitate, o acomodare imediata si conservarea tesutului dentar. O precizare pe care dorim sa o facem ar fi ca cele mai multe dintre persoane gresesc denumirea acelor coroane zirconiu numindu-le “zircoane”, zirconiul fiind un mineral care se utilizeaza pentru obtinerea dioxidului de zirconiu si prezinta varietati transparente fiind si una dintre cele mai avantajoase solutii estetice.

Coroanele ceramica sau de portelan sunt foarte cautate, fiind de asemenea biocompatibile pentru organismul uman, insa majoritatea apeleaza la coroane ceramica deoarece pretul dintelui portelan este mult mai scazut decat cel din zirconiu.

Comparatia si alegerea potrivita intre aceste tipuri de materiale pentru fabricarea coroanelor dentare, fatetelor sau a altor lucrari dentare este data de indicatia pe care o are fiecare pacient de la medicul sau stomatolog.

Avantajele si dezavantajele coroanelor dentare:

Avantaje:

 • Ajuta la rezolvarea problemelor intr-un timp foarte scurt;
 • Necesita o procedura rapida si simpla;
 • Se pot personalize in functie de zambetul fiecarei persoane;
 • Au o durata de viata mare;
 • Asigura un confort masticator foarte bun.

Dezavantaje:

 • Necesita anumite interventii asupra dintilor;
 • Poate sa existe o sensibilitate la cald sau la rece a dintilor slefuiti.
 • Pot exista probleme la periaj, ori la folosire atei dentare.

Medicii Life Dental Spa recomanda pentru restaurari, materiale prietenoase cu organismul, fara metal, precum ceramica, fibra de sticla, zirconiul, etc. Preluand informatiile si indicatiile corecte de la medicii specialisti, in functie de necesitati si buget, veti putea lua cea mai buna alegere.