Aparatul dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv folosit in ortodontie care are rolul de a remedia problemele legate de estetica dentara (dinti inghesuiti si suprapusi, aliniati necorespunzator, spatii interdentare) sau de functionalitate cum ar fi malocluziile (muscaturi incorecte sau suprapuneri anormale ale dintilor celor doua arcade).

Utilitatea aparatului dentar

Pentru a intelege necesitatea aparatului dentar trebuie sa stim rolul pozitiei dintilor. In timpul masticatiei dintele este supus unor forte foarte mari. Acesta este capabil sa suporte aceste forte avand o pozitie corecta in os. O inclinare, rotatie sau migrare a acestuia poate crea probleme ducand la uzura dintilor, expunerea radacinilor si favorizand aparitia cariilor sau mobilitatii dentare (paradontoza). De asemenea, spatiile interdentare prea mari pot duce la gingivita in urma presarii alimentelor pe gingie.

Cum functioneaza aparatul dentar

Aparatul dentar ajuta la repozitionarea dintilor prin aplicarea unui anumit grad de presiune asupra acestora, in directia dorita, pe o anumita perioada de timp. Forta aplicata nu poate fi prea mare deoarece poate avaria integritatea si functionalitatea dintelui, de aceea trebuie aplicata o presiune mica si constanta, pe o perioada extinsa de timp pentru ca dintii sa isi schimbe pozitia intr-un mod sanatos.

Presiunea exercitata asupra dintilor este ajustata la fiecare 3-4 saptamani, de catre medicul ortodont, iar tratamentul poate dura intre 1 si 3 ani in functie de severitatea cazului.

Tipuri de aparate dentare standard

Spre deosebire de aparatele dentare Invisalign, aparatele ortodontice clasice sunt formate din bracketi (structuri care sunt fixate pe fiecare dinte cu adezivi specifici) care sunt uniti intre ei cu ajutorul unor arcuri metalice sau elastice.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare fixe:

  • aparate dentare metalice – este cel mai des intalnit tip de aparat si este confectionat din otel inoxidabil. Are un pret mai scazut in comparatie cu celelalte tipuri de aparate dentare fixe si poate fi personalizat cu ajutorul unor elastice colorate. Este si cel mai eficient tip de aparat si este apreciat pentru robustetea acestuia.
  • aparate dentare ceramice – ofera un grad sporit de confort deoarece presiunea exercitata este mai usoara, iar timpul de acomodare este mai scurt. Sunt mult mai discrete deoarece bracketii si arcurile de legatura sunt semi-transparente sau de aceeasi culoare cu dintele.
  • aparate dentare din safir – sunt mai estetice decat celelalte tipuri de aparate dentare, pentru ca sunt transparenti iar vizibilitatea bracketilor este redusa. Acestia se lipesc de dinti si preiau culoarea lor naturala. Sunt foarte solide si au capacitatea de a se fixa extrem de puternic pe dinte. Datorita materialului din care sunt confectionati bracketii si a microparticulelor de zirconiu de pe spatele acestora, asigura o buna aderenta si pot fi utilizati in orice tip de tratament ortodontic.

Pentru pacientii care inca sunt ingrijorati de aspectul estetic al aparatelor dentare exista si posibilitatea tratamentului ortodontic cu aparatul dentar lingual. Acest tip de aparat este similar cu cel standard doar ca bracketii sunt montati pe partea interioara a dintilor si sunt complet invizibili.

Avantajele aparatului dentar

Printre avantajele tratamentului ortodontic se numara:

   • indreapta, corecteaza si aliniaza pozitia dintilor, chiar daca problemele sunt de ordin ereditar
   • forta elastica exercitata de arcul metalic faciliteaza deplasarea controlata a directiei de crestere a fiecarui dinte in parte
   • este eficient si corecteaza chiar si malocluziile dentare grave
   • rezultatele obtinute sunt permanente
   • contribuie la sanatatea dintilor si a gingiilor
   • in urma tratamentului periajul dentar este facut cu eficienta
   • ajuta la prevenirea cariilor si a bolii paradontale
   • investitia intr-un aparat dentar este mai putin costisitoare in comparatie cu tratamentele dentare care ar putea fi necesare daca nu sunt rezolvate problemele de pozitionare a dintilor

Cat costa aparatul dentar?

Vino in clinica Life Dental Spa si beneficiaza de servicii Premium la cel mai bun raport calitate/pret.

Programeaza ACUM o consultatie!