Tiparul facial ne face unici, dar uneori sunt necesare proceduri ce nu tin doar de cosmetica, ci mai degraba de estetica. Fie ca vorbim despre corectarea asimetriilor faciale sau a unei trasaturi nedorite (volumul buzelor; profilul nasului; volumul pleoapelor), estetica faciala si chirurgia estetica sunt cele doua responsabile de tratamente privind corectarea sau repararea anumitor malformatii.

In zilele noastre, clinicile stomatologice ofera nu numai tratamente de cosmetica dentara (albire dentara; fatete dentare; coroane sau implanturi), ci folosesc si tehnici non-invazive de estetica faciala. Cu ajutorul acestor tehnici se pot trata diferite imperfectiuni superficiale de la nivelul fetei, dar si tratamente de mentinere a celor mai sus mentionate.

Unul dintre cele mai cunoscute tratamente este cel cu acid hialuronic.

Acidul hialuronic este o proteina ce se regaseste in mod natural in organismul uman, fiind prezenta in diferite regiuni, dar mai ales la nivelul cartilajelor si pielii, iar pielea noastra il produce pentru mentinerea fermitatii, insa odata cu trecerea timpului, aceasta functie este incetinita si are loc aparitia ridurilor. Acidul hialuronic se obtine printr-un proces de sinteza fiind pur din punct de vedere microbiologic.

Este folosit in dermatologia si industria cosmetica de mai bine de 30 ani, iar cu aproximativ 10 ani in urma, a fost introdus si folosit cu succes si in stomatologie.

Cu ajutorul acidului hialuronic se po obtine rezultate excelente la nivelul cavitatii orale, deoarece pe langa rolul sau foarte cunoscut in interventiile antirid si de augmentare a buzelor, acesta este folosit destul de frecvent si in tratarea diferitelor inflamatii gingivale si afectiuni parodontale. Preturile pot diferi de la caz, in functie de dorintele fiecarui pacient si mai ales, in functie de cantitatea pe fiola acid hialuronic.

Acidul hialuronic are rolul de vindecare si de reducere a inflamatiilor. De asemenea, mai poate fi folosit cu succes si in tratarea ulceratiilor, arsurilor de la nivelul mucoasei orale sau a altor afectiuni aparute in urma anumitor traumatisme ale tesuturilor ce formeaza si acopera structurile osoase ale cavitatii orale.

Tratamentul local privind injectii acid hialuronic poate corecta ridurile din urmatoarele zone:

  • santurile de baza nasului pana la coltul gurii;
  • ridurile din coltul gurii;
  • ridurile de la nivelul fruntii si zona ochilor;
  • pometi (obraji), prin augmentare;
  • cearcanele;
  • marirea buzelor.

Medicul specialist in estetica faciala, injecteaza acidul hialuronic subcutanat in diferite straturi folosind un ac foarte fin. Pentru ridurile mai fine, se realizeaza injectarea in mod superficial, iar pentru ridurile mai adanci, se injecteaza in straturile profunde.

De obicei, cantitatea substantei folosite este direct proportionala cu intinderea si profunzimea ridurilor, scopul principal al injectarii acidului constand in cresterea volumului tesutului facial, iar persistenta in timp a rezultatelor este in medie de 6-9 luni.

Acidul hialuronic

Cea mai cautata procedura in estetica faciala este cresterea in volum a buzelor. Primul pas caracteristic procedeului de marirea buzelor este anestezia care poate fi locala prin injectarea anestezicului sau o simpla anestezie de contact. Al doilea pas consta in marcarea zonelor ce urmeaza sa fie injectate. Dupa injectarea cu acid hialuronic buzelor, se maseaza atent fiecare buza in parte pentru ca substanta sa fie distribuita uniform.

Dupa terminarea tratamentului, se evita aplicarea substantelor chimice la nivelul buzelor, iar pentru a se diminua edemul, se recomanda aplicarea unei pungi cu gheata.

Efectele secundare ale injectarii cu acid hialuronic pot fi locale si temporare (1-3 zile) si pot include: roseata si sensibilitate in zona punctiei; uneori mici sangerari, edem (umflatura) sau echimoza (vanatai).

De asemenea, acidul hialuronic este folosit in numeroase produse cosmetice destinate pastrarii sanatatii si vitalitatii pielii, dar si ca supliment in diferite diete pentru persoanele care sufera de probleme ale oaselor si articulatiilor. Alaturi de colagen, se numara printre remediile minune ale in ceea ce priveste incetinirea efectelor imbatranirii.

Colagenul are un rol foarte important in refacerea cartilajelor, iar alaturi de acidul hialuronic, creste gradul de lubrifiere prin mentinerea vascozitatii lichidului sinovial. Colagenul este o substanta fluida ce se produce in mod natural in cavitatile articulatiilor sinoviale, avand rolul de a reduce frictiunea dintre cartilajele articulare si alte tesuturi articulare prin lubrifiere si amortizare in timpul miscarii. Suplimentele de colagen se pot gasi sub forma lichida (hidrolizate), de pudra sau colagen capsule.

Datorita biocompatibilitatii ridicate a acidului hialuronic, acesta devine din ce in ce mai popular in segmentul medical si cosmetic.

Medicii specialisti in estetica faciala recomanda inainte de efectuarea unui plan de tratament estetic, tratarea tuturor afectiunilor dentare functionale.

Life Dental Spa – clinica specializata in laser dentar

Programare cabinet: 0785 279 564