De ce sa completam fisa medicala dentara

Nu de putine ori, in clinica noastra, ne-am confruntat cu o reactie negativa din partea pacientilor, atunci cand, inainte de inceperea tratamentelor stomatologice li s-a cerut sa completeze fisa medicala dentara. Neobisnuiti cu un astfel de protocol , de altfel elegant si discret, unii dintre ei nu au inteles de ce intr-o clinica dentara este nevoie de datele personale ale pacientului, precum si de istoricul sau medical general, iar acest lucru poate fi intr-o anumita masura justificat, deoarece aceasta practica nu este foarte frecventa in cabinetele stomatologice din Romania, desi ar trebui sa fie!

Pe scurt, fisa medicala dentara a pacientului contine informatii legate de:

-date personale (nume, prenume, CNP, adresa, etc)

-istoric medical general – prezenta unor afectiuni ce pot interfera cu manoperele stomatologice: alergii, afectiuni cardiace, diabet, cancer, hipertensiune arteriala, astm, boli contagioase, etc; existenta in antecedente a unor interventii chirurgicale; medicatia curenta;

-istoric medical dentar- daca au existat incidente in cadrul unor manopere stomatologice , in special cele ce au implicat anestezie, interventii chirurgicale, etc.

-obiceiuri vicioase ale pacientului- fumat, alcool, droguri.

La final, pacientul semneaza ca datele furnizate sunt cele reale, la fel cum ar trebui sa semneze si acordul sau pentru efectuarea tratamentelor stomatologice propuse de medicul dentist.

In acest fel, exista consemnat un tablou medical general al pacientului, astfel incat medicul dentist, inca de la prima consultatie, poate sa adopte o anumita abordare specifica a planului sau de tratament. De exemplu, daca  pacientul primeste medicatie anticoagulanta, este recomandat ca orice interventie sa se faca in colaborare cu medicul de familie sau cardiolog, deoarece aceasta trebuie intrerupta pe parcursul tratamentelor stomatologice, chiar si la un banal detartraj, deoarece  acesta reprezinta o manopera sangeranda. Daca pacientul este hipertensiv, se foloseste un anumit tip de anestezic, fara adrenalina, pentru a evita pusee periculoase de tensiune. Un alt exemplu: daca pacientul nu a mai fost niciodata anesteziat, se recomanda un test alergic la substanta anestezica folosita, pentru a elimina orice risc de soc anafilactic.

Tratamentele stomatologice nu sunt lipsite de riscuri si incidente, si de aceea importanta lor nu trebuie minimalizata. Medicul dentist trebuie sa cunoasca identitatea pacientului, deoarece fisa dentara este un act medico-legal si nu este posibil sa intri intr-o institutie medicala , sa pretinzi ingrijire si sa nu-ti declari datele personale. Anumite afectiuni pot fi trecute cu vederea de catre pacient, care nu intelege legatura dintre acestea si tratamentele dentare, si nedeclararea lor poate avea implicatii serioase in ceea ce priveste anumite interventii stomatologice ( compromiterea vindecarii, suprainfectare, soc anafilactic, stop cardio-respirator, diferite interferente intre medicamente, etc). Asadar, medicina dentara nu se ocupa strict de sanatatea dintilor, ci de o buna stare a acestora intr-un echilibru general al organismului.

In principiu, cunoscand riscurile ce pot surveni in cadrul unui act medical realizat la intamplare, fara a avea toate datele necesare depre starea pacientului, clinica Life Dental Spa isi educa pacientii intr-o abordare profesionista a tratamentelor stomatologice, ce presupune cunoasterea statusului general de sanatate al acestora. De asemenea, din respect pentru pacient, i se prezinta acestuia o varianta scrisa planului de tratament agreat, pe care acesta semneaza ca a inteles-o si este de acord pentru a fi implementata. In acest fel, asiguram o comunicare optima intre personalul medical si pacienti, acestia fiind pe deplin informati in ceea ce priveste variantele de tratament, eventualele riscuri asumate, precum si onorariile aferente.

In speranta ca din ce in ce mai multe clinici dentare din Romania vor implementa protocolul completarii fisei medicale dentare inca de la prima consultatie, va asteptam, ca si pana acum , sa abordam actul stomatologic intr-un mod matur si responsabil, cu grija la detalii!

Programeaza ACUM o consultatie cu medicul tau specialist!