Dinții de lapte reprezintă prima dentiție a copilului, iar primul dinte de lapte apare în jurul vârstei de 6 luni. Afecțiunile dentare la copii pot provoca o stare generală de disconfort și pot pune în pericol dezvoltarea corectă a danturii.
Pentru a preveni aceste afectiuni, vizitele la medicul specialist pedodont trebuie sa inceapa undeva la 6 luni -1 an odata cu aparitia primilor dinti de lapte. Aceasta perioada nu este degeaba recomandata, ci coincide cu eruptia dentara care se poate insoti de manifestari ale mucoasei orale dar si manifestari de ordin general (febra sub 37.5 C, slabiciune, inapetenta, usoare tulburari de tranzit).
Aceste afectiuni când nu sunt tratate la timp se pot transforma în urgențe stomatologice și, în același timp, pot duce la diverse traume suferite de către cei mici.
Cele mai comune afecțiuni dentare la copii sunt următoarele:
Demineralizările
Principala cauză a demineralizărilor o reprezintă lipsa fluorului coroborat cu o structura deficitara a dintilor de lapte. Prin urmare, dacă nu există un aport suficient de fluor în alimentația copilului, atunci inevitabil dinții se vor demineraliza.
Incă de la apariția primului dinte, să mergem cu cel mic la medicul pedodont și să rezolvăm în acest caz problema, cât încă se mai poate rezolva prin aplicarea locală a unor geluri în cabinet, dar există și creme care se pot recomanda pentru folosirea acestora acasă. Dinții se remineralizează în câteva luni, 2-3 luni, depinde de gravitatea demineralizărilor. În cazul în care nu este tratată la timp, situația se agravează.
n acest caz, nu mai vorbim despre o simplă demineralizare, aceasta se transformă treptat, dar sigur, în carie. Dintele începe să se macine și în cazuri foarte grave se ajunge la extracție.
Caria dentara
Reprezinta cea mai frecventa afectiune a dintilor de lapte si pot apărea inițial sub forma unor colorații albe, crețoase. Acestea se pot transforma în colorații maronii, gălbui, ca mai apoi să devină niște carii dentare foarte avansate, ce duc la abcese și complicații.
Dintii de lapte se pot caria foarte usor datorita unor particularitati anatomice si de structura si desi in mod popular se stie ca „ei vor cadea oricum la un moment dat” ,aceasta credinta eronata va duce catre afectarea dezvoltarii ulterioare a dintilor permanenti cat si calitatea vietii copilului prin netratarea unei carii dentare care initial se putea rezolva foarte usor prin intermediul laserului dentar, fara durere si fara un stres suplimentar asupra copilului.
In cazul in care observam o mica pata pe suprafata dintilor de lapte este necesara consultarea medicului pedodont, inainte ca durerea sa isi faca aparitia. Momentul in care durerea a aparut, sunt sanse foarte mari sa apara si alte complicatii (afectarea nervului).
Abcesul
Abcesul dentar este o urgență stomatologică si este însoțit de durere și umflătură locală sau la nivelul obrazului.
În majoritatea cazurilor, abcesul dentar are drept cauză acumularea de bacterii și tartru pe suprafața dinților și gingiilor din cauza unei igiene deficitare sau netratarea unei carii dentare.
Simptomele unui abces dentar sunt:
- febra;
- ganglioni inflamati (umflati);
- umflarea obrazului;
- durere profunda.
Astfel este imperios necesar sa se ajunga la medic pentru a trata infectia deoarece aceasta nu va disparea de la sine putand genera complicatii loco-regionale (migrarea infectiei).
Gingivita
Este o afectiune cauzata de virusul Coxsakie (face parte din familia enterovirusurilor), este o boala de ordin general, dar si cu manifestari la nivelul mucoasei bucale a copilului care se manifesta prin aparitia de afte si basici pe cerul gurii, la baza gatului, dar si printr-o inflamatie a gingiilor.
Ca si manifestari generale:
- febra mai mare de 37,5 C;
- usturimi la nivelul cavitatii bucale;
- disfagie;
- inapetenta;
- dureri de gat;
- dureri de cap.
Este o boala foarte contagioasa, mai ales in prima saptamana de infectare,t ransmiterea se face pe cale fecal-orala, dar si prin inhalarea unor particule virale in urma stranutului sau tusei.
Copii sub 5 ani si cei aflati in colectivitate (cresa, gradinite sau tabere) sunt cei mai expusi.
De cele mai multe ori un control la medicul specialist pedodont poate ajuta la diagnosticarea precoce si tratarea manifestarilor de la nivelul cavitatii bucale.