Care sunt primele semne ca trebuie sa consulti medicul stomatolog?
Afectarile din boala parodontala apar atunci cand igiena orala nu este adecvata si placa bacteriana se acumuleaza pe dinti si se intareste, ducand la afectarea dintilor si a tesutului moale, gingia.
Ce este si ce cauzeaza gingivita?
Gingivita este primul semn ca trebuie sa fim mai rigurosi cu igiena dentara si ca trebuie sa apelam la ajutorul unui medic stomatolog pentru a realiza o igienizare profesionala si a primi indicatii clare cu privire la realizarea acesteia acasa.
Gingivitele sunt reversibile si ireversibile.
Gingivita este primul stadiu in afectarea parodontala, aceasta netratata ducand spre parodontita.
In gingivita, gingiile sunt inflamate datorita prezentei tartrului acumulat in spatiile sub / supragingivale si interdentare. Acestea se maresc in volum, se inflameaza si sangereaza. In aceste stadiu nu are loc retractia gingivala si nu regasim leziuni de ordin osos. Se recomanda igienizarea profesionala realizata de catre medicul stomatolog, insa daca aceasta nu se realizeaza la timp si gingivita nu este oprita in evolutie, aceasta duce la parodontoza.
Factorii care influenteaza dezvoltarea gingivitei sunt tartrul, igiena orala deficitara, fumatul, modificarile hormonale, bolile cronice (diabet, cancer, HIV), o dieta alimentara saraca in minerale si vitamine. De asemenea, prezenta acestora scad si sansele ca tratamentul sa fie eficient si sa existe risc de recidiva.
Ce este parodontoza?
Parodontoza apare ca un semn ca boala parodontala a avansat si ca gingivita nu a fost tratata corespunzator si la timp. In acest stadiu exista o afectare in profunzime a tesuturilor care sustin dintele in alveola, stratul interior al gingiei si osul se departeaza de dinti si se formeaza niste buzunare parodontale in care se regasesc bacterii daunatoare.
Ligamentele de sustinere a dintelui sunt afectate si putem observa expunerea radacinilor in cavitatea orala, lucru care duce la pierderea osului alveolar si in final a dintilor prin mobilitatea avansata a acestora.
Pentru a afla exact in ce stadiu ne aflam cu boala parodontala se fac niste masuratori ale pungilor parodontale create si acest lucru se realizeaza cu ajutorul parodontogramei. In acest mod identificam si tratamentul potrivit pentru acest stadiu.
Care sunt semnele de afectare?
GINGIVITA
- mancarime locala a dintilor si gingiilor;
- sensibilitate gingivala;
- gingie rosie, violacee, umflata si sangeranda la atingere sau periaj;
- respiratie urat mirositoare;
- prezenta cariilor netratate;
PARODONTOZA
- gingii rosu aprins, inflamate;
- retractii gingivale, pierderi de atasament;
- mobilitatea dintilor;
- radacini vizibile in cavitatea orala;
- dureri la masticatie;
- respiratie urat mirositoare;
Aceste semne sunt cele mai importante si ele fac pacientul sa se prezinte la medicul stomatolog pentru diagnostic si plan de tratament.
Tratamentul afectiunilor parodontale
Ambele afectiuni se trateaza. Cert este ca, atat timp cat sunt diagnosticate precoce se reduc sansele de pierdere a dintilor naturali.
Inceperea tratamentelor se realizeaza cu igienizarea profesionala in cabinet (detartraj, periaj profesional si airflow) – se indeparteaza tartrul sub si supragingival, se lustruiesc suprafetele dentare si se indeparteaza biofilmul natural de pe dinti cu ajutorul airflow-ului. Suprafetele aspre ale radacinilor se lustruiesc, indepartand bacteriile, iar in acest mod obtinem o suprafata curata pentru a facilita o noua reatasare gingivala.
Specialistii Life Dental Spa trateaza gingivita si parodontoza cu ajutorul laserului dentar. Laserul dentar are efect bactericid asupra zonelor contaminate din profunzime, realizand un mediu neprielnic pentru inmultirea si mentinerea acestora. Si aceasta fara anestezie si fara durere. Rezultatele sunt vizibile intr un timp scurt, iar succesul acestui tratament este prezent in totalitatea cazurilor.
Daca afectarea este severa si necesita chirurgie parodontala, aceasta o stabileste medicul specialist parodontolog.
Concluzii
Recomandam pacientilor nostri sa fie rigurosi cu igiena orala si sa foloseasca masuri suplimentare de realizare a acestora (ata interdentara, apa de gura, dusul bucal), cat si cu prezenta periodica la medicul stomatolog pentru a evita o posibila reinfectie sau progresie a bolii parodontale.
Life Dental Spa foloseste ultilizarea tratamentelor moderne fara durere si fara anestezie locala!