Implanturi dentare

Pentru a va programa va rugam sa ne sunati la numarul: 0728 895 011

TOP 10 INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE IMPLANTURILE DENTARE

1.Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive realizate din aliaje speciale pe baza de titan sau zirconiu, ce inlocuiesc radacinile dintilor extrasi. Forma lor permite insertia in osul maxilar cu ajutorul unor instrumente specifice de catre medicul implantolog.

2. Care sunt etapele unui astfel de tratament?

a. consult de specialitate
b. realizarea analizelor imagistice (computer tomograf pentru zona de tratat)
c. stabilirea impreuna cu medicul implantolog a planului de tratament, a tipului de implant indicat si a momentului realizarii interventiei
d. interventia chirurgicala propriu-zisa de insertie a implantului
e. expectativa pentru osteointegrare- timp de 3-6 luni intre implant si osul gazda se realizeaza legaturi ce asigura integrarea optima a acestuia pe termen lung;
f. dupa perioada de osteointegrare se insera bonturile de vindecare(cicatrizare)
g .la cateva zile dupa insertia bonturilor de cicatrizare se poate amprenta zona pentru realizarea coroanei protetice pe implant
h. realizarea coroanei protetice in laboratorul de tehnica dentara si cimentarea acesteia
i. verificari periodice clinice si radiologice ale implantului, o data cu igienizarile obligatorii de 2 ori pe an

3. Se poate realiza si coroana dentara in acelasi timp cu insertia implantului?

Da, daca situatia locala o permite, in aceeasi sedinta cu insertia implantului se poate aplica un bont protetic si o coroana provizorie, care dupa o anumita perioada de timp va fi inlocuita cu una definitiva. Aceasta procedura are avantajul de a oferi pacientului confortul estetic pe care si-l doreste.

4. Se poate insera un implant in aceeasi sedinta cu extractia dintelui in cauza?

Da, exista si aceasta posibilitate, atunci cand medicul implantolog considera ca implantul poate avea stabilitate primara optima in osul remanent dupa extractia dintelui.

5. Este dureroasa procedura de insertie a implantului?

Interventia se realizeaza sub anestezie locala si este complet nedureroasa; exista si cazuri unde se poate apela la sedare constienta asistata de medic specialist ATI, ceea ce diminueaza foarte mult factorul emotional generator de stress si teama.

6. Se poate intampla ca organismul sa respinga implantul?

Rolul consultului de specialitate de dinaintea interventiei propriu-zise are ca scop stabilirea statusului general al pacientului- afectiuni generale, alergii, etc, iar tabloul clinic este adeseori completat cu analize de sange precum hemoleucograma, nivelul glicemiei, markeri hepatici, etc. Astfel, daca pacientul este clinic sanatos sau afectiunile sale generale sunt compensate, riscurile de a pierde implantul sunt nule. De asemenea, se iau in considerare ca factori importanti in osteointegrarea implantului gradul de igiena locala si obiceiurile vicioase precum fumatul, alcoolul, etc.

In plus, titanul este un material folosit de foarte mult timp in ortopedie, iar extinderea folosirii lui si in stomatologie vine cu garantia integrarii lui optime si in zona buco-dentara. Expertii in domeniu afirma chiar ca nu exista posibilitatea rejectarii titanului de catre organism, iar in eventualele cazuri in care implantul se pierde acest lucru se datoreaza unor carente in conduita medicala sau a unor probleme legate de anatomia locala a pacientului, de starea lui generala sau de felul in care acesta ingrijeste implantul.

7. Ce durata de viata de are un implant?

Durata de viata a unui implant depinde in mare masura de pacient, in principiu citandu-se in literatura de specialitate o rata de succes la 10 ani de peste 95%. Totusi, este foarte important ca pacientul sa mentina o igiena orala satisfacatoare, sa beneficieze de detartraj si periaj profesional de doua ori pe an precum si de monitorizare periodica.

8. Atunci cand lipseste un dinte, ce alte posibilitati de inlocuire a acestuia exista, in cazul in care nu se doreste tratamentul cu implant?

In cazul unei edentatii unidentare (lipseste un singur dinte) se poate opta pentru urmatoarele variante:

-punte protetica- este o lucrare protetica ce implica slefuirea dintilor limitanti zonei edentate, inlocuind astfel si dintele lipsa;

-proteza Kemeny- este un “fluturas” mobil din acrilat care se ancoreaza pe dintii vecini pentru stabilitate, se insera si dezinsera usor pentru a fi igienizat. Aspectul inestetic si caracterul empiric ii limiteaza foarte mult indicatiile, avand acum un caracter mai mult istoric.

-nu se intervine protetic in zona respectiva, cee ace determina dezechilibre masticatorii, de ocluzie, migrarea orizontala si vertical a dintilor vecini si a antagonistilor, apect inestetic si ineficienta masticatorie.

9. Care sunt brand-urile recomandate de implanturi?

Podiumul in ceea ce priveste inovatia si calitatea in implantologie este disputat de catre cateva mari companii internationale precum Institutul Straumann din Basel, Elvetia, Nobel Biocare Nobelpharma din Gothenburg, Suedia, Dentsply Friadent si Bredent, ambele din Germania. Solutii inovative, calitative si mai accesibile le ofera Dentium (Coreea de Nord), MIS (Israel), Implant Direct (SUA), Sweden Martina (?).

10. De ce difera costurile implanturilor?

Este una din intrebarile frecvente pe care le primim din partea pacientilor nostri, si de aceea va oferim cateva coordonate care influenteaza tariful unui implant dentar:

-gradul de expertiza si de pregatire al echipei medicale- specializarea unui medic implantolog necesita investitii importante atat de timp cat si financiare, pentru a oferi un serviciu de calitate.

-calitatea materialelor si a instrumentelor folosite

-dotarile clinicii respective

-manoperele si procedurile adiacente interventiei propriu-zise.

Te-ar putea interesa si…