Aparate ortodontice

Ce sunt aparatele ortodontice?

Aparatele ortodontice sunt dispozitive folosite de medicii ortodonti pentru a corecta pozitii anormale ale dintilor, raporturi nefiziologice intre acestia, probleme de dezvoltare a maxilarelor. Ele pot fi de 2 tipuri: fixe si mobile, in functie de modalitatea de insertie in cavitatea bucala.

Tipuri de aparate ortodontice

Aparatele ortodontice fixe – sunt formate din bracket-uri mici si un arc fixat de catre acestea, fiind cele mai populare tipuri de aparate. Se folosesc pentru alinierea dintilor si corectarea ocluziei (muscaturii), procesul fiind variabil ca si durata in timp, de la cateva luni pana la 2-3 ani de tratament, in functie de complexitatea diagnosticului. Si aceste aparate se pot prezenta in mai multe variante:

aparat ortodontic fix metallic – componente metalice

aparat ortodontic fix ceramic – bracket-uri realizate din ceramica, cu un aspect estetic mai placut, apropiat de nuanta dintilor

aparat ortodontic fix safir – bracket-uri transparente, estetica mult imbunatatita, aspect mult mai discret

aparat ortodontic fix lingual – este aparatul invizibil, deoarece se aplica pe interiorul dintilor, fiind practic imposibil de decelat de catre privitorul din exterior.

Aparatele ortodontice mobile – sunt recomandate in special copiilor, dupa varsta de 4 ani, pentru stimularea cresterii arcadelor, pentru alinierea si indreptarea dintilor, acestea putand fi indepartate de catre pacient la indicatia medicului ortodont, deoarece nu implica procedee de colare pe dinti.

Cand se recomanda tratamentul ortodontic?

Medicul dentist curant poate aprecia clinic si radiologic daca situatia dentara a unui pacient necesita interventie ortodontica. De asemenea, pacientul poate solicita o consultatie de specialitate daca observa dinti in pozitii anormale, inclinati, rotati, exteriorizati sau interiorizati fata de linia normala a arcadei, inghesuiri, spatieri etc.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui aparat lingual Incognito fata de aparatul fix clasic?

Aparat lingual IncognitoAparat fix clasic cu bracket-uri
Aspect estetic excelent, fiind invizibil privitoruluiEste un aparat cu componente metalice vizibile
Cimentarea bracket-urilor se face pe partea interioara a dintilor, cu risc scazut de aparitie a cariilor dentareCimentarea bracket-urilor se face pe partea exterioara a dintilor, existand riscul de aparitie a cariilor si demineralizarilor dentare
Este un aparat personalizat, cu bracket-uri realizate dupa scanare computerizata, avand o forma anatomica unica potrivita fiecarui dinte, ceea ce confera un confort sporit pacientului cand mananca si vorbesteBracket-urile sunt prefabricate si standardizate
Timpul de tratament este mai scazut, aparatul fiind mai eficientTimp de tratament mai indelungat
Costuri ridicateCosturi mai scazute
Vizitele periodice pentru activare sunt mai rare, la aproximativ 6 saptamaniVizitele pentru activare sunt mai dese, la 3 saptamani
Nu toti medicii ortodonti sunt acreditati INCOGNITO, pentru a insera un astfel de aparatToti medicii ortodonti sunt instruiti pentru aplicarea aparatului clasic

Care sunt etapele tratamentului ortodontic?

  1. Consultatia de specialitate, in cadrul careia se stabileste diagnosticul si planul de tratament
  2. Dosarul orthodontic – este un dosar imagistic ce contine radiografii si fotografii de diagnostic ortodontic
  3. Modele de studio – pe baza amprentei dentare a pacientului, laboratorul realizeaza din gips modelele de studiu, care reprezinta situatia initiala a pacientului, inainte de tratament. Cu ajutorul acestora se obiectiveaza evolutia tratamentului.
  4. Aplicarea propriu-zisa a aparatelor ortodontice pentru care s-a optat. Uneori acestea se aplica simultan, pe ambele arcade, alteori in sedinte separate, in functie de planul de tratament.
  5. Faza de contentie – la finalul tratamentului, dupa indepartarea aparatelor, se aplica un retainer, cu rolul de a mentine dintii aliniati. In general, contentia se indica a fi aplicata imediat dupa finalizarea tratamentului si se recomanda a fi purtata regulat timp de 6-12 luni, dupa care periodic la indicatiile medicului ortodont. Contentia poate fi fixa, sub forma unei sarmulite foarte fine lipite adeziv pe interiorul dintilor sau mobila (gutiere sau aparate mobile pentru contentie).

 • Aparat orto

 

Costurile aproximative ale unui tratament ortodontic la Life Dental Spa:

Consultatia de specialitate cu medicul ortodont -120 lei
Modele de studiu - 116 lei
Aparat metalic fix/arcada -2.700 lei
Aparat fix ceramic/arcada - 3.200 lei
Aparat fix safir/arcada - 3.500 lei
Aparat lingual clasic /arcada- 6.000 lei
Aparat lingual Incognito/arcada - 12.000 lei

Te-ar putea interesa si…